Hoppa till innehåll

Cykellås liknar hänglås

cykellås
Exempel på bygellås.

Cykellås och hänglås har en viss likhet med varandra. Eller – Det gäller i alla fall typen bygellås som faktiskt liknar ett stort hänglås. Därför kommer vi även att ta upp exempel på den här typen av lås på sajten. Förutom bygellåsen finns följande exempel på cykellås:

Ramlås (eller blocklås) – Ett lås som normalt är fastsvetsat eller fastskruvat på cykelramen.

Vajerlås – En spiralformad vajer, vilket gör att man kan sträcka ut den, med lås i båda ändarna.

Kabellås (eller slanglås) – En enkel kabelslinga med lås i ändarna.

Låskedja – Helt enkelt en kedja med lås i bägge ändarna.

I Sverige kan ett cykellås vara SSF-godkänt. Det här innebär att låset tar en viss tid att öppna utan nyckel, men även att det är motståndskraftigt mot klippverktyg och hammare. Den mest vanliga typen av lås som blir godkända är faktiskt bygellåset (som alltså liknar hänglåset!).

Mer info om cykellås

När det gäller bygellås är det bra att komma ihåg en sak när man låser: Försök att ”fylla” bygeln så mycket som det bara går! Anledningen är att låset då blir svårare att bryta upp för en eventuell tjuv. Det bästa sättet är att låsa cykeln är vid pedalerna med ramen och bakhjulet i bygeln.

Vidare till ramlås (eller blocklås!) där låset sitter fast i cykeln. Även denna variant förstärker stöldskyddet då det kräver både längre tid och kraftigare verktyg för att bryta upp. Fler fördelar: Man har det alltid med sig. På vissa modeller kan nyckeln sitta kvar i låset under cykelturen vilket gör att det går väldigt snabbt att låsa.

Vill man ha ett billigt alternativ till cykellås är kabellåset/slanglåset något att tänka på. Själva låset består av en enklare typ av vajer, som oftast är klädd i ett plastöverdrag, med ett lås i ena änden. Den andra änden fäster man i låset för att låsa. Nackdelen är att dessa typer av lås är tämligen lätta att forcera för en cykeltjuv.